Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο του Προέδρου της ΟΣΠΑ για την αποχέτευση - Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα portoraftinews.gr


Η επί μία 20/ετία ανεπάρκεια του Δήμου Μαρκοπούλου
 να εγκαταστήσει δίκτυο αποχέτευσης συνεχίζεται και σήμερα.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στο τρέχοντα μήνα, μεταξύ των θεμάτων που την απασχόλησαν κυρίαρχο ρόλο είχε το θέμα της αποχέτευσης. Τα σχετικά πρακτικά της συνεδρίασης αυτής θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ( portoraftiospa.blogspot.com).
Υπενθυμίζουμε πάλι, ότι κατά την κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας στις αρχές του χρόνου στη ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ στο Πόρτο Ράφτη, όταν η δημοτική Αρχή είχε μόλις πρόσφατα αναλάβει την διαχείριση του Δήμου, κατά την προσφώνηση μας είχαμε επισημάνει την σημασία που θα πρέπει να επιδείξει η δημοτική Αρχή στην υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης .
Σήμερα ένα χρόνο σχεδόν μετά, δυστυχώς το πρόβλημα της αποχέτευσης όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει καταστεί χειρότερο.
Ο προγραμματισμός και η προοπτική που υπάρχει για την υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης «βρίσκεται στον αέρα», έτοιμος να καταρρεύσει.
· Η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων στη Μερέντα, εγκαταλειμμένη και αφύλακτη, υποκείμενη στη φθορά του χρόνου και στη ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση και περιμένοντας τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης και της αναβάθμισης, είναι πάρα πολύ αβέβαιο εάν τελικά θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ο βιολογικός στην νέα αναβαθμισμένη τριτοβάθμια μορφή του.
· Η «ώριμη» μελέτη επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης στο Μαρκόπουλο και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη με τα  απαραίτητα αντλιοστάσια ( με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης στη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη να έχει πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση στην οποία σήμερα καταγράφεται), να βρίσκεται στην περιφέρεια Ανατ. Αττικής και να περιμένει να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με αβέβαια εξέλιξη.
· Το κατασκευασμένο σήμερα δίκτυο αποχέτευσης στο Κουβαρά, στα Καλύβια και στο Μαρκόπουλο, εάν λειτουργήσει ο βιολογικός στη Μερέντα, είναι αρκετό για να «φορτώσει» το βιολογικό με τόσα επεξεργασμένα λύματα ώστε οριακά μπορεί να τα «αδειάσει» στο έδαφος ( 3500 κ.μ. λύματα την ημέρα). Οι μελέτες επιτρέπουν μόνο τόση ποσότητα επεξεργασμένου λύματος να χύνεται στο έδαφος. Ο αποδέκτης του βιολογικού που σήμερα είναι το έδαφος θα έχει κορεσθεί και δεν θα χωράει άλλο επεξεργασμένο λύμα. Που θα αποχετέψει η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη και το υπόλοιπό δίκτυο του Μαρκόπουλου? Σε ένα βιολογικό που έχει ως αποδέκτη μόνο το έδαφος? Σε ένα βιολογικό που είναι «τυφλός». Τέτοιος βιολογικός δύσκολα μπορεί να αδειοδοτηθεί.
· Οι περιβαλλοντολογικοί όροι του έργου λήγουν σύντομα. Έχουν γίνει ενέργειες για να εξασφαλισθούν οι καινούργιοι?
· Το έργο αποχέτευσης που προγραμματίζεται να γίνει για να εξυπηρετήσει το Κορωπί-Παιανία-Γλυκά Νερά και περιλαμβάνει το δίκτυο αποχέτευσης και το ΚΕΛ αεροδρομίου ( θέση Βαραμπά) που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και εξασφαλίζει σε γειτονικούς δήμους την δυνατότητα να έχουν αποχέτευση στο προσεχές μέλλον προβλέπει και εξασφαλίζει αποδέκτη για το δικό μας βιολογικό στη Μερέντα. Έτσι το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στη Μερέντα αποκτάει αποδέκτη και αποχετεύει τα επεξεργασμένα λύματα του δικού μας βιολογικού μαζί με τα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού του αεροδρομίου, στο κεντρικό αγωγό που τα οδηγεί βαθιά στο νότιο Ευβοϊκό. Ο βιολογικός στη Μερέντα παύει να είναι τυφλός. Αποκτά προοπτική αποτελεσματικής λειτουργίας και μπορεί πλέον να δεχθεί τα λύματα όχι μόνο της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη, αλλά και κάθε μελλοντικής επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης του δήμου Μαρκοπούλου.
· Ο Δήμος Μαρκοπούλου προχώρησε σε δικαστική πράξη αναίρεσης του έργου της αποχέτευσης Κορωπίου-Παιανίας-Γλυκών Νερών, η οποία εκδικάζεται τον Νοέμβριο 2011 και μπορεί να αναστείλει ή ακόμη και να ματαιώσει το έργο τουλάχιστον με την υπάρχουσα μελέτη. Ο λόγος που προβάλλεται για την προσφυγή αυτή είναι η περιβαντολλογικα λανθασμένη επιλογή χωροθέτισης του ΚΕΛ αεροδρομίου και το ενδεχόμενο να φθάνει η δυσοσμία από την λειτουργία του ΚΕΛ στη πόλη του Μαρκόπουλου κάτω από ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι προβαλλόμενοι λόγοι είναι ακατανόητοι, εφ’ όσον σήμερα η τεχνολογία μπορεί να εξουδετερώσει τη δυσοσμία και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης ΚΕΛ υπάρχουν ακόμη και μέσα στον ιστό της πόλης χωρίς να ενοχλούν κανένα πολίτη. Η αποχέτευση σε μια πόλη ή σε ένα Δήμο είναι υπέρτερο αγαθό από μια
λανθασμένη χωροθέτιση ΚΕΛ και προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη στη προστασία του περιβάλλοντος. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου « βγάζει μόνος του τα μάτια του» όταν με την ενέργεια του αυτή στερεί τον δικό του ΚΕΛ στην Μερέντα από το να αποκτήσει ΑΠΟΔΕΚΤΗ και επομένως να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα όταν είναι έτοιμος. Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων χωρίς αποδέκτη, σημαίνει όχι αποχέτευση σε μια πόλη.
· Εάν εξελιχθούν όλα κατ’ ευχήν και το έργο της αποχέτευσης προχωρήσει στο Μαρκόπουλο και στο παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη, σύμφωνα με την μελέτη, τότε θα μπορεί να αποχετεύει το 50 % των κατοίκων του Δήμου Μαρκοπούλου. Το υπόλοιπο 50 % των κατοίκων που κυρίως βρίσκονται στο Πόρτο Ράφτη δεν υπάρχουν σε καμία μελέτη για το πότε και πως θα αποκτήσουν αποχέτευση στην περιοχή τους.
Κατόπιν των παραπάνω αναφερομένων ο κ. Δήμαρχος Μαρκοπούλου οφείλει να φέρει το θέμα της αποχέτευσης στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Δήμου το συντομότερο δυνατόν.
Όλες οι δημοτικές παρατάξεις θα έχουν τότε την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο θέμα της αποχέτευσης υπεύθυνα και καθαρά.
Προεκλογικά όλες οι παρατάξεις συμφωνούσαν στην γενική αρχή ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου θα πρέπει να αποκτήσει ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.
Σε αυτό το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκοπούλου περιμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα :
1. Το ΚΕΛ Μερέντας θα παραμείνει τυφλό ή θα αποκτήσει αποδέκτη ?
2. Εμμένουμε στην αίτηση αναίρεσης του έργου της αποχέτευσης Κορωπίου που εξασφαλίζει αποδέκτη στο ΚΕΛ Μερέντας ?
3. Γίνεται οιανδήποτε ενέργεια για να μπορέσει να ενταχθεί το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη σε κάποιο προγραμματισμό ώστε να ελπίζει να αποκτήσει αποχέτευση?
Τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας είναι διαφορετικά και πρέπει και οι απόψεις των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις τύχες μας να προσαρμόζονται σε αυτά με γνώμονα, πιστεύω πάντα, την ειλικρινή επιθυμία ΟΛΩΝ ο Δήμος Μαρκοπούλου κάποτε να έχει αποχέτευση για το σύνολο των κατοίκων του.
Η δημοτική Αρχή και η μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία στο μέτρο που τους αναλογεί έχουν κάνει ουσιαστικές ενέργειες για να μπορέσει ο Δήμος Μαρκοπούλου να λειτουργήσει ουσιαστικότερα, αποδοτικότερα και να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν έργο στους κατοίκους τους κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες , θα πρέπει όμως να κάνουν σήμερα την υπέρβαση και να προσφέρουν στους πολίτες της περιοχής τους ότι δικαιούνται, ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ.
Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για δισταγμούς και αναποφασιστικότητα.

Κατσούρας Γιώργος
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής ( ΟΣΠΑ ).

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσκληση τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΣΠΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΣΠΑ)
Ταχ.Δ/νση : Τ.Θ. 2481 – ΟΑΣΗ Πόρτο Ράφτη 190 03
ΦΑΞ 2299076103
τηλ. 2299085750
ιστοσελίδα : portoraftiospa.blogspot.com

Προς τους Συλλόγους-Μέλη
Α) Εξωραϊστικός Πολιτιστικός & Περιβαντολλογικός Σύλλογος «Ο Προφήτης Ηλίας-Μπαθίστα»
Β) Εξωραϊστικός Σύλλογος Περατής Πόρτο Ράφτη
Γ) Εξωραϊστικός και Ναυτικός Σύλλογος Κορώνης Πόρτο Ράφτη
Δ) Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιγόρι
Ε) Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
ΣΤ) Εξωραϊστικός Σύλλογος ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Ζ) Εξωραϊστικός Σύλλογος ΜΠΑΘΙΣΤΑ
Η) Εξωραϊστικός Σύλλογος ΑΥΛΑΚΙ-ΠΡΑΣΣΙΑΙ
Θ) Εξωραϊστικός Σύλλογος ΠΟΥΣΙ ΓΙΑΝΝΗ-ΠΟΥΣΙ ΓΚΙΝΗ
Κ) Εξωραϊστικός Σύλλογος ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  2011


Καλούνται οι Σύλλογοι-Μέλη μας στην τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΣΠΑ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 10.30 π.μ. στο καφέ ΟΑΣΗ Λεωφόρος Ε. Βενιζέλου, Πόρτο Ράφτη.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι :
1.      Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ.
2.      Οικονομικός Απολογισμός του διαχειριστικού έτους
3.      Έκθεση της εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση.
4.      Οποιοδήποτε θέμα υποβληθεί από το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ ή και από οιονδήποτε μέλος της Γ.Σ.
Οι Σύλλογοι-Μέλη θα πρέπει να γνωστοποιήσουν εγκαίρως και εγγράφως ( ΦΑΞ 2299076103) στο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ τον αριθμό των μελών τους που  συμμετείχαν  νομίμως στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου πριν την σύγκληση της Γ.Σ. της Ομοσπονδίας , καθώς και τους εκπροσώπους τους για την Γ.Σ. της ΟΣΠΑ. ( άρθρα 3.3 και 6.2 του καταστατικού της ΟΣΠΑ).
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. της ΟΣΠΑ θα πραγματοποιηθεί την επομένη Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος και με τα ίδια θέματα.

Ο Πρόεδρος                                                                                 Η Γραμματέας

Κατσούρας Γιώργος                                                       Τριανταφύλλου Ειρήνη

Πρακτικά συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ - Σεπτέμβριος 2011

Πρακτικά 11ης Συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ – Σεπτέμβριος 2011

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10.30 π. μ. στο καφέ ΟΑΣΗ Ελ. Βενιζέλου Πόρτο Ράφτη, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στην 11η Συνεδρίαση της. Μεταξύ των πολιτών που παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις ήσαν ο κ. Δημόπουλος Γ.  περιφερειακός σύμβουλος ανατολικής Αττικής, ο κ. Αδάμος Γ.  δημοτικός σύμβουλος επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης « Δύναμη Ελπίδας», ο κ.Κοντογιαννόπουλος Κ. πρώην Πρόεδρος της ΟΣΠΑ, ο κ. Στρατηδάκης Α. πρώην γραμματέας της ΟΣΠΑ, ο κ. Ματσιώτας Πρόεδρος του Συλλόγου Πανοράματος. Διαπιστωθείσης απαρτίας άρχισε η συζήτησης επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Α) Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας – Αποφασίστηκε να συγκληθεί για τις 2 Οκτωβρίου 2011 ώρα 10.30 π.μ. στο καφέ ΟΑΣΗ. Έγινε υπενθύμισης ότι οι Σύλλογοι  οφείλουν εγκαίρως να γνωρίσουν εγγράφως στη γραμματεία της ΟΣΠΑ , τον αριθμό και τα ονόματα των μελών τους που θα εκπροσωπήσουν το Σύλλογο τους στη Γ.Σ. της ΟΣΠΑ σύμφωνα με τον αριθμό των μελών που παρευρέθησαν νομίμως στην τελευταία Γ.Σ. του Συλλόγου τους  ( Ανά 7 μέλη ένας εκπρόσωπος) .
Β) Επικαιρότητα
1.      Αποχέτευση – Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα και επεσήμανε για μια ακόμη φορά την σημασία της αποχέτευσης ιδιαίτερα για το Πόρτο Ράφτη που έχει μέτωπο στη θάλασσα και κινδυνεύει άμεσα από περιβαντολογική υποβάθμιση. Ακολούθως έλαβαν το λόγο οι κ.κ. Κωτούλας Χ , Δημόπουλος Γ , Αδάμος Γ , οι οποίοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες πτυχές του θέματος, εκφράσανε την ανησυχία τους και διατύπωσαν την άποψη ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας του Δήμου Μαρκοπούλου, ώστε να υπάρξει μια επανεργοποίησης του προβλήματος της αποχέτευσης με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.  
2.      Στη συνέχεια αναφέρθηκαν και έγινε σχετική συζήτησης για διάφορα προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά στο Δήμο και παρουσιάζουν διαδοχικές εντάσεις και υφέσεις . Έγινε αναφορά στην διαχείριση των σκουπιδιών, στην κινητικότητα που υπάρχει στα ανενεργά Λατομεία, στα προβλήματα της σχολικής στέγης και στην «λανθάνουσα» δημοτική συγκοινωνία με τη διαχείριση της από  το ΚΤΕΛ.